Co si připravit před instalací FVE?

tým montující solární panely na střeše rodinného domu

Opatřit váš dům fotovoltaickou elektrárnou je pro nás hračka, pokud nám ušetříte práci tím, že víte jak se na instalaci FVE připravit. Před každou instalací probíráme s našimi zákazníky pár základních věcí, které nám pomohou s hladkým průběhem. Jestli ještě ale nemáte jasno, na základě čeho si fotovoltaickou elektrárnu vybrat, přečtěte si pár tipů zde. Zde je několik věcí, které byste měli vědět předtím, než za vámi dorazíme na první zaměření.

Kam je orientovaná vaše střecha?

Nejdůležitějším faktorem pro funkční a efektivní elektrárnu je orientace vaší střechy. Ideálně by měla mířit na východ, jih nebo západ, aby na ni během dne dopadalo co nejvíce slunečního světla. Pokud takovou střechu nemáte, vytipujte si jinou plochu, na kterou by se daly solární panely umístit. Nemáte třeba u domu jiný přístřešek, pergolu nebo garáž, která by na to byla vhodná?

Kde bude místnost s technickým zázemím?

Následně vyberte místo, které bude sloužit jako zázemí pro vaši elektránu. Bude to prostor, kam umístíme střídače a baterie a odkud budete celou elektrárnu spravovat. Ideálně by měla mít technická místnost tyto vlastnosti:

  • Teplota vzduchu v rozmezí 15 – 25 °C
  • Nepráší se a je tu dostatečná cirkulace vzduchu
  • Není to obytná místnost 
  • Vejde se sem celý set o rozměru cca 150 x 200 x 50 cm (šířka x výška x hloubka)
  • Je poblíž hlavního rozvaděče, aby byla kabelová trasa co nejkratší
  • Má do ní dosah silný a stabilní Wi-Fi signál kvůli online monitoringu

Kudy povede kabelová trasa?

Od solárních panelů do technické místnosti a následně z technické místnosti k hlavnímu rozvaděči musí být natažené kabelové trasy. Připravte si proto alespoň základní představu, jak a kudy tyto trasy povedou.

Venku vám trasy zavedeme v chráničkách, uvnitř v domě standardně v lištách. Pokud byste měli zájem o vedení tras uvnitř domu ve zdech, dejte nám to předem vědět. Ideálně budeme potřebovat mít cesty před instalací připravené, protože nenabízíme běžné zednické práce. Ve všem vám ale rádi poradíme.

Co chcete mít napojené na záložním okruhu?

Připravte si okruh, který byste si rádi nechali jako záložní v případě blackoutu. Tento okruh zůstane napájený z baterie a měly by na něj být napojené nezbytné spotřebiče v domácnosti.

  • Často se zapojuje: lednice, světla, čerpadlo na vodu nebo základní zásuvky
  • Maximální příkon pro back-up okruh by neměl překročit 3.700 kW
  • Pro správné fungování nedoporučujeme okruh předimenzovat

Tak co, máte vše, co bude potřeba pro instalaci vaší fotovoltaiky? Pošlete nám nezávaznou poptávku a nechte nás připravit vhodnou nabídku: